Sedam saveta da ubrzate metabolizam i brže sagorite masti

Brzina vašeg metabolizma je istinski ključ brzog i efikasnog sagorevanja masnih naslaga. Predstavljamo sedam jednostavnih saveta za podsticanje nivoa metabolizma.

Vaš metabolički nivo određuje koliko brzo ćete dobiti ili gubiti masti u organizmu. Ovde možete naći neke brze savete, koje možete da primenite odmah, da biste razmrdali vaš metabolizam i povećali sagorevanje masnih naslaga.

Redovno doručkujte

Nije nikakav mit da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ukoliko preskačete doručak, misleći da time štedite unete kalorije ili vreme, razmotrite sledeće…

Vaše telo je bilo u prinudnom stanju posta osam ili više sati. Kada se probudite i ne obezbedite mu nikakvu hranu, njegova prirodna reakcija je samoodbrana. Ono misli da nastupa glad i stoga automatski usporava vaš metabolizam na najniži nivo, da bi sačuvalo kalorije. Ne samo da sve što pojedete dalje u toku dana ima daleko veću šansu da završi kao mast nataložena oko vašeg struka, već su i šanse da sagorite masti tog dana minimalne.

A najgore tek sledi… kasnije u togu dana ćete prilično ogladneti i verovatno žudeti za nekom hranom koja uopšte nije dobra za vas. Sa trenutno sporijim metabolizmom (jer ste preskočili doručak), zalepiće vam se mnogo više tog „ne tako kvalitetnog“ obroka nego obično.

Jedite češće

Pored preskakanja doručka, sledeći po važnosti ubica metabolizma je dugo čekanje između obroka. Svaki put kada nešto pojedete, vaš metabolizam skoči da bi obradio hranu. Što češće jedete, češće ćete ubrzati vaš metabolizam.

Međutim, jako je bitno da jedete manje obroke, jer pet obilnih obroka umesto tri dnevno neće mnogo pomoći sagorevanju masti! Pokušajte da jedete pet ili više puta dnevno, uključujući zdrave užine između glavnih obroka.

Vežbajte intnezivno

Metabolički nivo vašeg organizma je u direktnoj vezi sa intenzitetom vežbi koje izvodite. Dok se šetate sagorećete kalorije i blago podignuti nivo metabolizma čak i neko kratko vreme posle, ali se to ne može porediti sa efektom koji ćete postići visoko intenzivnim intervalnim treningom. Takav vid treninga može ubrzati vaš metabolizam punih 24 sata pa i duže nakon vežbanja.

Čak i ukoliko ne možete da izdržite visoko intenzivni trening, uvek možete da pronađete načine da lakše oblike vežbanja, kao što je šetanje, učinite intenzivnijim, npr. šetajući brže, šetajući uzbrdo, šetajući sa tegićima itd.

Vežbajte sa opterećenjem

Trening sa opterećenjem i tegovima izgrađuje mišiće, a mišićna masa ima izuzetno veliki uticaj na stopu metabolizma vašeg organizma. Mišićno tkivo je veoma metabolički aktivno. Vaše telo sagoreva dosta kalorija samo da bi ga održalo.

Trening sa opterećenjem ima na vaš metabolizam trostruko dejstvo. Ne samo da sagorevate kalorije za vreme vežbanja, već povećavate metabolički nivo i dugo nakon završetka vežbanja (pod uslovom da je vaš trening intenzivan). Dodajte tome i ekstra mišiće koje gradite primenjujući ovakav način treninga i možete sami da uvidite koliko trening sa opterećenjem stimuliše vaš metabolizam.

Devojke i žene ne treba da se boje da će ih trening sa tegovima učinitim muškobanjastim, jer njihov organizam ne poseduje u tolikoj meri hormon testosteron, koji je najzaslužniji za mišićni rast. A korist je izuzetna, jer ćete dobiti izvajane i vretenaste mišiće, kao takmičarke u fitnesu.

Jedite više proteina

Upoređujući tri glavna makronutrijenta (proteine, ugljene hidrate i masti), proteini zahtevaju najviše energije da bi bili svareni u organizmu. Stoga su proteini manje podložni pretvaranju u mast i skladištenju u telu. Proteini će vam takođe pomoći da izgradite više mišića.

Ne preporučujem vam da preterujete sa unosom proteina, ali se ipak usredsredite i pokušajte da vaš organizam snabdete dovoljnom količinom kavilitetnog proteina iz raznovrsnih izvora (posna junetina i teletina, piletina, riba, jaja, soja itd.). Na taj način ćete vaš metabolizam održavati na visokom nivou.

Unosite vitamine

Nivo vašeg metabolizma se u suštini svodi na hemijske rekacije u vašem telu. Vitamini, minerali i voda su bitni elementi tih hemijskih reakcija. Ukoliko nemate na raspolaganju dovoljno ovih komponeneti, onda kada su vašem telu potrebni, ono će biti limitirano onim što je prisutno.

Vaš metabolizam možete sebi predstaviti i kao montažnu traku u fabrici automobila. Ne možete napraviti kompletan automobil, ukoliko nemate sve delove na raspolaganju. Na primer ukoliko imate na raspolaganju vrata za sklapanje samo 100 automobila, ali takođe imate još 200 komada na traci bez vrata, propuštate mnogo potencijalne proizvodnje.

Redovnim uzimanjem multivitamina, ne samo da ćete podržati vaš metabolizam, već unaprediti i opšte zdravlje.

Obratite pažnju da se raznorazni sokovi i napici sa dodatkom vitamina ne računaju u kvalitetne izvore!

Smanjite unos masti

Hrana bogata mastima se duže vari u organizmu i ostavlja osećaj sitosti znatno duže. Dok je osećaj sitosti svakako dobar kada želite da izgubite masti, jer vam se neće dešavati nekontrolisani napadi za hranom, sa druge strane unošenje obroka koji će vas podstaći da čekate duže periode između jela može imati za rezultat usporavanje vašeg metabolizma.

Ovime se vraćamo na tačku o potrebi za češćim obrocima. Ukoliko jedete obrok bogat masnoćama za doručak, može se desiti da nemate želju za ponovnim jelom sve do ručka, koji može biti i za više od pet sati. Idealno bi bilo, da ako možete jedete na svaka 3 sata.

Ukoliko tražite način da svom metabolizmu date podstreka, isprobajte ove savete. Viši nivo metabolizma vam može dramatično pomoći sa gubitkom masnih naslaga.

Izvor: Gay-Serbia.com

0 мишљења на „Sedam saveta da ubrzate metabolizam i brže sagorite masti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *