10 saveta kako da postanete naturista

1. Gde i s kim?

Pošto treba da donesete par odluka pre nego što se upustite u svoje naturističko iskustvo, razmislite o ovome: s kim se upuštate i gde? Koja je to vrsta mesta? To su samo vaši izbori naravno, ali razmislite o nekim očiglednim okolnostima. Ako želite nudističko iskustvo, a još uvek niste načisto sa svojim golim telom, nemojte bukirati odmah odmor na nudističkoj plaži ili bazenu, za slučaj da se ispostavi da ipak niste baš u tom fazonu. Takođe imajte u vidu da je mnogo lakše stati go ispred svog partnera nego ispred svojih prijatelja, čak iako su i oni početnici u ovome. I konačno, ako se osećate spremnim ili spremnom za ceo naturistički odmor, treba da znate da su na svim naturističkim destinacijama ljudi puni poštovanja i da im je to suštinska karakteristika.

2. Sa decom ili bez dece?

Ovo je jedno od važnijih pitanja – treba li povesti decu sa sobom ili ne. Sigurno ne možete a da se ne zapitate šta će biti kada vas vide gole. Da li će to uticati na vaš autoritet? Da li je za dete normalno da se nađe u naturističkom okruženju? Što se tiče drugog pitanja, budite mirni, naturističko okruženje neće pokolebati psihološku ravnotežu deteta, šta više – ako su još uvek mali, oni će zapravo biti u sigurnom okruženju u kome ljudsko telo i to što su goli nije tabu, niti je posmatrano u vezi sa seksualnošću. Ako su malo stariji, odnosno tinejdžeri, razgovarajte sa njima pre bilo koje odluke. Dajte im dovoljno informacija, nemojte izbegavati osetljive teme, ali, što je najvažnije, objasnite im šta je vas privuklo naturističkom iskustvu. Uradite to što je moguće prirodnije, i to će biti najbolji način da prenesete poruku.

3. Poštujte pravila naturizma

Doslovno poštujte pravila mesta na kome ste. Neka od njih su očigledna: poštujte okolinu i njenu čistoću, dok su druga više implicitna. Na primer, kada se radi o pokazivanju tolerancije prema drugim kamperima, govor tela je od velike važnosti: nemojte se zagledati u nečiji ožiljak, neku nesavršenost na telu ili bilo kakvu različitost. Nemojte oklevati da pročitate više o pravilima naturizma jer su univerzalna za većinu naturističkih mesta i validna su svakom od njih!

4. Higijena i udobnost

Nekoliko reči o spoju higijene i udobnosti na tipičnoj naturističkoj destinaciji: bilo da leškarite na ležaljci, bilo da dižete tegove u otvorenoj teretani, nikad ne zaboravite da ponesete svoj peškir, i zbog higijene, i zbog udobnosti. Ako ste krenuli u nudističku šetnju, naravno da ćete nositi i cipele, ako vozite bicikl goli, nemojte to raditi bez šortsa. Živeti bez odeće ne znači da treba da zanemarite glavna pravila higijene.

5. Izbegavajte „naturizam koji nije pod nadzorom”

Kao početnik, verovatno ćete poželeti da raskrčite nove, sopstvene staze koje nisu nužno obeležene kao naturističke kako biste se sklonili od radoznalih pogleda. Budite obazrivi jer je golotinja u javnosti kažnjiva u nekim zemljama. Na primer, u Francuskoj ne postoji razlika između naturizma i egzibicionizma. Zakon je malo fleksibilniji u drugim zemljama, ali uvek treba da se informišete ako želite da skinete svu odeću sa sebe.

nudisti u voziću

6. Prihvatite svoje telo

Ne plašite se da pokažete svoje telo. Ako se ne osećate ugodno ili se plašite neke nevoljne reakcije (ovo važi za muškarce), treba da znate da su svi oko vas već imali isti problem ili bojazan. Razmislite o činjenici da ovo nije njihovo prvo naturističko iskustvo i neće vas osuđivati niti biti šokirani vama ako vaše telo izazove neku neželjenu reakciju. Štaviše, ako ne piljite u osobu do vas, neće se ni ona zagledati u vas. Potrudite se da proživite svoje naturističko iskustvo mirno, bez obraćanja pažnje na druge i to će vam pomoći da se adaptirate i da vam postane ugodnije sa svojim sopstvenim golim telom.

7. Spakujte kofere kao što ste to i do sada radili

Ovo može zvučati neozbiljno, ali mnogi će se zapitati šta treba da ponesu na naturistički odmor. Biti go je obično „obavezno” na naturističkim destinacijama ili plažama (ovde smo stavili navodnike jer naturizam nije kult sa kažnjavanjem). Ako želite da se bavite nekim sportom, za to će vam, na primer, biti potrebna odeća. Takođe, razmislite o vremenskoj prognozi i nemojte da ne ponesete džempere, pantalone ili jaknu ako će biti kiše ili jakog vetra! I konačno, u ovim mestima su tolerantni kako se dan bliži kraju: ako postane hladnjikavo, naravno da će vam biti dozvoljeno da budete u odeći!

8. Spremite se da ostanete verni sebi

Recimo da niste toliko sigurni u sebe i izgled svoga tela, ali ste voljni da probate naturizam kako biste dobili više samopouzdanja? Uzdravlje! To je naturistički duh! Međutim, budite sigurni da ste zaista spremni za prvo naturističko iskustvo. Ukloniti dlake ili ne? Na vama je. Naravno, radite kako želite, ništa nije obavezno i niko se neće baviti količinom dlaka po vašem telu – to nije u duhu naturizma. Sem toga, što se tiče menstruacije, ni žene ne treba da brinu, jer je odevanje ipak dozvoljeno. Dakle, korak po korak; ako vam već ne odgovara činjenica da ste goli, nemojte tome dodavati i činjenicu da ste u ciklusu i prema tome planirati svoj odmor.

9. Pažljivo sa sunčanjem

Često će vam svi govoriti da je naturizam najbolji put ka savršenoj preplanulosti. Ali, pazite se; pošto ste početnik, neki delovi tela koji će vam po prvi put biti (ili koji su do sada retko bili) osunčani, prilično su osetljivi. Ako ih ne zaštitite, dobićete bolne opekotine, tako da nemojte štedeti kremu za sunce u početku. Pozadina, grudi, genitalije – to su površine na koje treba naročito obratiti pažnju, posebno ako ste svetlije puti. Ako imate dovoljno vremena da se pripremite za ovaj odmor, uzimajte određene vitamine kako biste se pripremili za predstojeću izloženost suncu.

10. Postanite pravi naturista, malo po malo

Ako vam se vaše prvo naturističko iskustvo, bilo na plaži ili na nekom drugom mestu, čini zastrašujuće, pokušajte da se opustite tako što ćete početi da provodite vreme goli kada ste kod kuće: u vašem kupatilu naravno, ali takođe i u ostalim prostorijama vašeg doma. Jednostavno prošetajte, gledajte TV, kuvajte… i to goli!  Sve više će vam to postati ugodno i ubrzo ćete ostvariti ideju „normalnog” življenja bez odeće. Čim se na to naviknete, ideja stajanja bez odeće pred drugim ljudima vam se više neće činiti nemogućom.

 

Izvor: https://www.naturisme.fr/en/naturism/10-tips-for-naturist-beginners

Једно мишљење на „10 saveta kako da postanete naturista

  1. Shvatio sam, u trenutku, kada je nastupio kraj jednog perioda, ali, istovremeno, nisam mogao da odredim da li je taj „kraj“ novi početak ili ne. I zato sam posetio svoju prijateljicu Tanju, psihologa.

    Naime, priznao sam sam joj da sam se, tog leta, na Štrandu skinuo. Štrand je novosadska dunavska plaža, ali za tekstilce. A ja sam bio golišav, minut do dva, u vodi skinuvši kupaće gaćice koje sam držao u ruci. I tako tog julskog dana nekoliko puta…

    Pitao sam Tanju šta misli o tom mom činu. Rekao sam joj zašto sam se odlučio za ovaj korak naglasivši činjenicu da sam osetio da mi je kupaći kostim postao tesan. Kao „tesna koža“ iz popularnog filma, kao omča oko vrata. Svidelo mi se da probam nešto drugo, ali nisam znao ni kako, ni gde, a ni s kim da tu promenu izvedem…

    Iz mene je pokuljala bujica reči: o tome da sam čuo da postoji šansa da se sunčam „drugačije nego do sada“, a Tanja me je podržala rekavši da je nudizam jedna „sasvim normalna stvar“. Paralelno sa razgovorom sa stručnim licem, poverio sam se jednoj svojoj koleginici čija se prijateljica kupala na dunavskoj plaži koja nije popularni Štrand…

    Da, da, Mima je nudistkinja – dobih potvrdu svoje koleginice, ali i broj Miroslave za dalje kontakte.

    Oklevao sam, ali dva dana nakon mobilnog poziva upućenog Miroslavi, počela je, po ko zna koji put, moja nudistička priča…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *