Prvi nudistički park u Parizu

Koncept življenja u harmoniji sa prirodom susreće se sa manje inspirativnom realnošću gradskog života.

Kiše su prestale, razvedrilo se, a Sedrik Amato, pariski naturista, leži pokraj svoja dva prijatelja sa zavidno ujednačenim tenom od glave do pete.

Radi se o tome, dakle, da je jedan radnik u prodavnici, star 26 godina, upravo uživao u svom pravu na prvo parisko naturističko mesto, koje je od nedavno zvanično dozvoljeno na istočnom kraju grada.

Nudistička oaza površine 7300 m2 u sred najvećeg parka ovog grada je veliki korak napred i za nudizam i za kulturu.

Nudizam je sada u francuskoj prestonici dozvoljen i to na mestu u srcu svakodnevnog urbanog života.

Mnoga francuska naturistička odredišta, mahom turističke destinacije, uglavnom su isključena iz svakodnevnog društvenog života.

Jednostavno, to su odredišta koja omogućavaju nudistima da ne budu viđeni od strane „tekstilaca”.

Međutim, nudistički park u Parizu je nešto savim drugo. Ne postoje ograde, barijere, niti pokušaji da se naturisti na bilo koji način odvoje od obučenih – sem manjih drvenih znakova koji označavaju početak zone gde je dozvoljeno skidanje odeće.

Ti znaci, inače, lako mogu biti previđeni, tako da će se neki nepripremljeni posetioci parka iznenaditi. Kako nam je gdin Amato preneo šalivu anegdotu: jedan penzioner je šetao baseta i prenerazio se kada je video petoricu momaka koji se goli sunčaju na čistini između plaže i hrastovog drveća.

Šalu na stranu, ovo gdin Amatu smatra pozitivnim: „Tako će nudizam početi da se posmatra kao normalan, a i drugi nudistički prostori će se takođe otvarati”, dodavši: „Ja na ovo gledam kao na prvu kariku u lancu.”

On se nada da će se, u idealnom scenariju, Pariz pridružiti ostalim evropskim prestonicama kao što je London, u kome Naturist Action Group zagovara otvaranje nudističkog mesta na Hampstead Heathu.

„Vidite, veoma je važno da ovo mesto funkcioniše onako kako mi želimo da funkcioniše”, rekao je on, inače član Naturističkog društva Pariza, koje planira mnoštvo događaja sa ciljem da privuče cele porodice da posete ovu novu naturističku zonu.

Neki lokalci se plaše da će naturistička zona postati kompromitovana.

Patrik, koji ima 55 godina, i koji je sišao s bicikla da popriča sa nama, rekao je: „Ovo će samo postati sastajalište za gejeve. Teško da će dolaziti žene, a pogotovo deca. I nemam ništa protiv toga. Ulazimo u 2018. godinu i ako gejevima ili bilo kojoj drugoj grupi treba mesto za sastajanje, zašto to ne bi bilo ovo ovde? Ali, neće to biti naturističko mesto.”

Gdin Amato i njegovi prijatelji naturisti ističu da je poenta naturizma živeti u harmoniji sa prirodom. „Skoro da je u pitanju politički potez”, rekao je predsednik naturista Žulijen Klod-Penegri, „Ovo je način iskazivanja neslaganja sa potrošačkim mentalitetom. A bez odeće, svi su jednaki”.

Naturizam u modernom smislu je rođen u Nemačkoj u XIX veku i stigao je u Francusku u ranom XX veku posredstvom Gastona i Anrija Dirvila, dva brata doktora koja su praktikovali higijenizam, filozofiju javne i lične higijene.

Pokret je doživeo ponovo rođenje nakon Drugog svetskog rata, kada je stvorena Nacionalna federacija posvećena ekologiji, jednakosti, toleranciji i poštovanju.

Danas Francuska ima više naturističkih lokacija od bilo koje države na svetu, sa 450 nudističkih klubova, kampova i plaža. Oko 2.6 miliona ljudi ovde su naturisti, i taj broj beleži rast svake godine za oko 2%.

0 мишљења на „Prvi nudistički park u Parizu

  1. „Teško da će dolaziti žene, a pogotovo deca. I nemam ništa protiv toga. Ulazimo u 2018. godinu i ako gejevima ili bilo kojoj drugoj grupi treba mesto za sastajanje, zašto to ne bi bilo ovo ovde? Ali, neće to biti naturističko mesto.“

    Realno receno , ili hoce ,ali ce ici kao ovi sa slike 60+.
    No kako god, zamislite kod nas ovako nesto? lol ,ni za 200g realno ,mada iskreno meni se ovo licno ne svidja, tj nemam nista protiv ali mi se ne svidja.. nzm ni ja kako da se izrazim.
    Generalno mi se ne svidja kada se donesu neka pravila ,zakoni , a da npr ljude niko nije pitao dal se sa tim slazu ili ne?
    E sad .. neko rece jednom , da nisu zakoni i pravila ta sto nesto dozvoljavaju , nego su ono sto zabranjuje nesto ,tj da je sustinski sve dozvoljeno u startu , a da je zakonima odredjeno sta se ,zbog kojegod razloga nece dozvoljavati.. u tom smislu mozda bi sve stvari trebale biti u fazonu koji sam vec opisao.. da nemam nista protiv ali da mi se ne svidja,ali bi to onda , da stvari budu postene, trebalo primenjivati na bukvalno sve stvari u zivotu ,osim naravno na ubijanje i kradju ,to svakako ne moze nikada biti nicije pravo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *