Bitka za plažu u Bugarskoj: nudisti protiv novog vlasnika

Policija je napsala kazne nudistima sa plaže Delfin u Bugarskoj, koja je decenijama bila tradicionalna opcionalno nudistička plaža.

Gradonačelnik, Georgi Lapčev, prošle nedelje je izjavio da nudisti na plaži Delfin mogu biti kažnjeni jer se ona smatra javnim prostorom, a biti nag na njoj se može smatrati za nedolično ponašanje. Policija iz Tesareva i nadležni iz opštine su pokrenuli postpupke zbog golotinje na plaži, a u pozadini svega je sukob između naturista i novog vlasnika pomenute plaže koji želi da suzbije nudizam.

Bugarska ima nekoliko mesta duž obale Crnog mora na kojima je golotinja uobičajena, dok je sunčanje u toplesu sasvim normalna stvar na mnogim bugarskim plažama.

Bugarski mediji su istakli da zakon ove zemlje nije sasvim jasan kada je u pitanju nudizam. Regulative su otvorene za subjektivno tumačenje, kao što je npr. pitanje da li stotine ili hiljade žena koje se sunčaju u toplesu svake godine, mogu biti kažnjene zbog toga, ili čak osuđene za huliganstvo. Tako su se na primer 2013, bugarski pravoslavci, rimokatolici i protestanti, ujedinili su se u Burgasu, gradu na Crnom moru, kako bi sastavili peticiju gradonačelniku da zabrani sunčanje u toplesu.

Razmirice oko plaže Delfin počele su kada je Danail Vlaholski zakupio plažu i postavio znakove da je na njoj zabranjen nudizam. „Plaža je namenjena normalnim ljudima a ne onima koji hoće da se tuda šećkaju goli”, izjavio je on za lokalne medije.

Pre nego što je plaža data u zakup pravljena je peticija da Delfin treba da pripada „turizmu okrenutom prirodi” i da ne treba da se izdaje. Ova peticija, koja je predata Ministarstvu za turizam, zahteva da se Delfin deklariše kao „eko” plaža, čak iako to ima za posledicu ukidanje ugovora o izdavanju.

U maju su se posetioci plaže žalili vlastima kako je drveće i žbunje posečeno na nekim mestima na plaži, a to je zona pod protektoratom EU Nature 2000 – sistema očuvanja prirode, jer se nalazi u sklopu Parka prirode Strandzha.

Nakon sprovedene istrage, javni tužilac Tesareva je počeo da goni, kako se to u pravnom žargonu zove, nepoznatog počinioca. Međutim posve je očigledno da su stabla i žbunje posečeni kako bi se raskrčio put za drvenu stazu od zemljanog puta do plaže. U junu mesecu, ispostava regionalnog ministarstva za prirodna dobra u Burgasu je izdala kaznu novom vlasniku plaže zbog pravljenja drvene staze i naredila mu da obustavi gradnju.

Čaja Vojkova, koja posećuje ovu plažu još od sredine ’80-ih, je rekla nikada ranije nije bilo nesporazuma između nudista i drugih posetilaca plaže. „Tamo je bilo zečeva, vidri, raznih vrsta ptica. I dalje ih ima, ali sa bilo kakvom urbanizacijom u takvom prirodnom staništu, oni će biti prinuđeni da odu ili da uginu. Nije slučajno što se plaža zove ‘Delfin’, ovo je mesto gde dolaze delfini. Mi tamo plivamo među delfinima”, rekla je Vojkova.

Vojkova je rekla za lokalne medije da je pokušala da razgovara sa novim vlasnikom plaže i njegovim zastupnicima, ali nije uspela. Zakupac plaže sa druge strane tvrdi da je posetiocima plaže bilo „neprijatno među golim ljudima“.

(Glavna fotografija: Marek Bernat)

Izvor: https://sofiaglobe.com/2017/07/20/the-battle-over-a-bulgarian-beach-nudists-vs-the-new-tenant/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *