Film Lepota poroka i stereotip nudizma na Adi Bojani

Film Živka Nikolića „Lepota poroka“, snimljen je 1986. godine i smatra se komedijom (vrlo kritičkom, oporom, crnohumornom), koja pre svega suočava život u planinskom kršu Crne Gore sa životom u primorju. Sa podsmehom govori o surovosti života u crnogorskom kršu, patrijarhalnim pravilima i modelima ponašanja, ali i govori o odnosu prema ženama i stereotipima koji se vezuju za crnogorske patrijarharne porodice.

Glavne uloge igraju Mira Furlan, Ines Kotman, Mima Karadzić, Petar Božović, Mira Banjac i mnogi drugi. Mira Furlan je već tada slovila za jednu od najboljih glumica i apsolutnu seks simbol u bivšoj Jugoslaviji, a ovo joj je jedna od najboljih uloga ikada, za koju je dobila i Zlatnu arenu u Puli. U filmu „Lepota poroka“ ona igra Crnogorku iz sela Međeđe u kršu iznad Nikšića, seljanku koja sa svojim mužem (Mima Karadzić) ostavlja dete i ognjište i odlazi u primorje u potrazi za poslom i boljim životom.

Jaglika (Mira Furlan) dolazi u situaciju da mora prihvatiti posao u nudističkom turističkom naselju „Ada Bojana“. Ona postaje spremačica i doživljava ozbiljan kulturni šok kada po prvi put vidi naga tela muškarca i žena.

Međutim vrlo brzo shvata da u nudizmu zapravo nema ničeg sramotnog, a posebno joj je intrigantan jedan par iz inostranstva. Kao da je i nju obasjala svetlost njihove ljubavi. Ona uživa u njihovim zaljubljenim pogledima, razume njihove nežne poglede i poljupce, i konačno shvata da ljubav treba da bude vidljiva, uzvraćena i pažljiva. Vremenom je sve više privlači ovo dvoje stranaca i od jedne konzervativne gorštakinje postaje osvešćena žena, koja aktivno oseća golo telo i žudi za čulnošću, želi da oseća i vodi ljubav. Jaglika se oseća slobodno i to joj prija.

„Lepota poroka“ je od filma koji dovodi u pitanje patrijarhalne nazore i vaspitanje ljudi u izolovanim selima po crnogorskim brdima, ubrzo postao stereotip za nudizam i nudističke plaže. U ovom filmu je prvi put u jugoslovenskoj kinamatografiji prikazan grupni seks između dve žene i jednog muškarca, takozvana „trojka“.

Ovaj film govori o čoveku kao seksualnom biću. Biću koje oseća i kome je potrebna nežnost da bi se osećalo živim.

One thought on “Film Lepota poroka i stereotip nudizma na Adi Bojani

  1. Umetnička obrada stvarnosti pripada estetskim parametrima i u tom registru je ga je potrebno i tumačiti. Jedan od najboljih jugoslovenskih filmova (bar u osamdesetim), ovaj film teško da može da bude (uprkos briljantnom scenariju i režiji, glumcima…) parametar za tumačenje i shvatanje nudizma jer je film samo film, stvarnost su plaže punih nagih ljudi, žena i dece…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.