Obavezna oprema za nudiste

Pre dvadesetak i nešto godina svojevoljno sam doneo odluku da odustanem od kupovine kupaćih kostima. Jednog leta na plaži Ratac u Crnoj Gori prvi put sam se okupao nag priključujući se istomišljenicima koji su se kupali i sunčali bez ičega na sebi. Od tada na nudističke plaže nosim tek nekoliko predmeta o kojima vam i pišem u ovom tekstu…

Jedan od najbitnijih je peškir. Bez njega nije moguće sesti na vreli kamen ili pesak, niko od nas nije uspeo da „pobedi“ toplotu podloge sa plaža bez tog dragocenog predmeta. Važnost peškira ukazala mi se već prilikom mog prvog boravka na nudističkoj plaži, sredinom devedesetih godina. Vrelina je bila ogromna, a moja prijateljica Tanja i drugar Nemanja su, čini mi se, spremnije dočekali izazove golišavog kupanja.

Rasporedio sam peškir na slobodnu površinu posutu kamenčićima kada je i došao trenutak da ostanem bez odeće. Ipak, dok su pred mojim očima prolazile golišave devojke i žene ulazeći i izlazeći iz vode, donji deo tela sam prislonio uz peškir. Sutradan je bilo već mnogo lakše jer sam se brže oslobađao šortsa i nakon svakog kupanja sam sigurnost nalazio na peškiru koji je upijao sve moje telesne sokove. Hoću reći, kao nudista početnik, imao sam i ja svoje „male muške nezgode”.

Drugi važan predmet koji je gotovo neophodan na plažama na kojima se kupamo bez kostima su papuče.

Mogao bih, opet iz ličnog iskustva, da potvrdim da je obuća jako važna za bezbedan hod po prečesto nepristupačnim terenima koje okružuju nudističke plaže. Znači, dok se spremate za letovanje i dok mnogi vaši prijatelji i prijateljice traže šarene kostime raznih boja i veličina, vi idite u odeljenje obuće i potražite papuče. Mogu da vam posluže one na kopčanje ili koje samo nazujete na nogu da bi izdržale hod po pesku ili kamenju. Za ovu foru znala je i ova moje iskusnija prijateljica, dok je, umesto patika na noge stavljala papuče sa tvrdim đonom. Kao da je predosetila moje pitanje, ona je rekla: „Kada sam prošle godine bila ovde prvi put ni ja nisam znala da su papuče jako bitne, međutim…“, napomenula je neposredno pre ulaska u vodu u kojoj su nas vrebali trave i ježevi…

Sutradan sam svratio u prodavnicu i pazario opremu za hodanje po kamenju crnogorske obale. Bio sam strpljiv dok sam se probijao kroz špalir turista koji su birali raznobojne kostime za kupanje. Kupio sam elegantne plave cipele sa dvostrukim kopčanjem i narednog dana je to bio jedini predmet koji sam imao na svom telu. Bile su udobne za korak u vodi jer sam imao paničan strah od ježeva u moru i osa na obali.

Tek u papučama sam bezbedno mogao da koračam po plaži zagledajući šta sve ostali nudisti nose od opreme. Bilo je tu svega i svačega: raznobojnih šešira, dušeka, lopti i ostalih rekvizita. Jedino čega nije bilo su dvodelni i jednodelni kupaći kostimi za dame i kupaće gaće za muškarce.

Ipak, i oni koji ne nose kostime moraju da vode računa o zaštiti tela. Posebno onih delova koji su kod tekstilnih kupača zaklonjeni kupaćim kostimima. Vremenom sam shvatio da je za boravak na plažama o kojima pišem jedan od ključnih predmeta krema ili ulje za sunčanje. Jer, peškir, papuče, dušeci, šlaufi za decu, lopte, nisu dovoljni ukoliko želimo da nam druženje sa nudistima ostane u lepoj uspomeni. Važno je snabdeti se kvalitetnom kremom ili uljem za izbegavanje opekotina većeg stepena. I onda ga razmazivati koliko-toliko ravnomerno po svim delovima tela.

Da, i onim „nezgodnim”.

Svakako da peškiri, papuče i kreme za sunčanje nisu jedini predmeti koje nosimo sa sobom da bismo se komotno osećali na „našim plažama”. Ima još predmeta koje je važno staviti u torbe da bi se uživalo kupajući se, ali ću o njima da pišem u nekom novom tekstu.

Tri nabrojana predmeta čine, bar po mom mišljenju, minimum neophodnih stvari za bezbedno nudiranje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *