Nudistički kamp na jezeru pored Bele Crkve

Dragi naši čitaoci, ovaj put vam donosimo tekst iz septembra davne 1989. godine o nudizmu na jednom od prelepih jezera u blizini Bele Crkve.

Za otvaranje prvog kontinentalnog naturističkog kampa povoljnu ocenu i zeleno svetlo dalo lokalno rukovodstvo. Nedirnuta priroda i blizina glavnog grada osnovni su razlozi za otvaranje ove specifične turističke grane. „Golaći“ iz Beograda prezadovoljni pa se razmišlja o uvođenju prvog naturističkog voza.

Južnobanatski gradić Bela Crkva, svojim živopisnim krajolikom uistinu razbija ukorenjeno shvatanje da vojvođanska mesta nemaju šta drugo da ponude gostima i drugim namernicima, osim prašine i blata. Od nedavno se pročuo i po naturizmu. Pitoma varošica sa dobro očuvanim barokno-renesansnim građevinama i modernim neimarskim zdanjima, ali i nedirnutom prirodom, zaista poseduje sve uslove po kojima se ovaj kutak Vojvodine može smatrati istinskom oazom mira i čistog vazduha.

Ova planinska oaza, kraj koje protiču rečice Nera i Karaš i koja u najbližem okruženju poseduje i osam bisernih ostrva, bila je s pravom i domaćin prvom naturističkom karavanu koji je stigao iz Beograda, a organizovali su ga Turistički savez opštine, URO „Banat“, „Vojvodinaturist“ i Udruženje naturista „Ada“ iz glavnog grada.

Jedno od naših najposećenijih naturističkih naselja na Jadranu je „Koversada“ u Vrsaru. Taj sinonim jugoslovenskog naturizma zbog sve većih cena postao je nedostižan za domaće goste. Ovo što čini Bela Crkva za razvoj kontinentalnog naturizma je za svaku pohvalu. Konačno je prodro savremeni način života. Jedno od jezera koje su turistički poslenici i društveno-politički radnici ove komune namenili razvoju naturističkog turizma „skriveno“ je bujnim rastinjem i podalje od prometnog puta. Pristup je dobar na jezero koje je sa jedne strane oivičeno šumom, što je izuzetno pogodno za kampovanje. Sa druge strane jezera prolazi pruga, pa su i zbog toga idealni uslovi za uvođenje prvog naturističkog voza, koji bi dovozio goste iz Beograda, a služio bi za prenoćište i ručavanje – kaže Dragan Čolaković, koji je inače predsednik Udruženja naturista Srbije.

Iako je predviđenog dana za posetu beogradskih naturista Beloj Crkvi dan počeo kišovito, vođa puta Valerija Markulin, predsednica Udruženja naturista „Ada“ iz Beograda, nije odustala.

Gosti su prvo stigli u Banatsku Palanku na Dunavu, gde su im dobrodošlicu poželeli Siniša Marković, predsednik Izvršnog veća Opštine i Miodrag Mihailović, direktor URO „Banat“. Iako je bilo prohladno, uz meze i piće, čašicu razgovora, odnekud je doneta gitara i atmosfera je bivala sve „toplija“. Posle svečanog dočeka neobičnih gostiju iz Beograda u Palanci, oni su se preselili u restoran „Jezero“ gde je otvorena izložba fotografija Danila Cvetanovića „Naturisti na beogradskoj Adi“. U prijatnom ćaskanju i vreme se predomislilo. Sunce se stidljivo pomolilo iza oblaka. Bio je to znak da se gosti i domaćini upute na otvaranje prvog naturističkog kontinentalnog kampa.

Na samom prilazu jezera postavili smo tablu: Udruženje naturista Srbije, Obala naturista, uživajte u prirodi. Tablu smo svečano otkrili drugarica Valerija Markulin i ja – veli Miodrag Mihailović.

Za beogradske golaće ovako obeležen raj na zemlji bio je zvaničan poziv da svoje telo prepuste sunčevim zracima. Za nekoliko trenutaka svi su bili u Adamovom i Evinom kostimu, spremi da zaplove vodom biserno čistog jezera na suncu koje je sve jače grejalo naga tela. Donet je i roštilj…

Zadovoljstvo nije skrivala ni predsednika Udruženja „Ada“ Valerija Markulin.

Ja sam već imala priliku da vidim ove belocrkvanske lepote. Mislim, da su i svi ostali zadovoljni ovom nedirnutom prirodom i čistom vodom – dodaje Valerija Markulin.

I od beogradskih naturista ljubitelja iskonske i nedirnute prirode, kojoj se oni često vraćaju, ne čineći to iz pomodarstva već zdravlja radi, željni nesputanosti, čuli smo samo reči pohvale.

Ovaj krajolik je divan i sigurno ću često svraćati. Ovakav turizam bi trebalo da se razvija i u drugim sredinama, koje za to imaju mogućnosti. Naturisti su jednostavni i ne traže mnogo, a nedirnuta priroda i kao suza čista voda dovoljno je za opuštanje i uživanje – kaže Ljiljana Marković, službenica.

S obzirom na cene na našoj jadranskoj obali, sve veća finansijska kriza, a ovakav vid turizma je velika šansa za razvoj turizma u Srbiji. I u Subotici, na Palićkom jezeru je postojala naturistička plaža, ali je na našu veliku žalost ukinuta – dodaje Milorad Popović, radnik.

Jasna Gavrilović, defektolog je oduševljena:
Opčinila me je ova lepota. Takve uslove nemamo na Adi Ciganliji. Pošto smo mi naturisti velika porodica, dogovorili smo se da dođemo u Belu Crkvu i organizujemo radnu akciju kako bismo uredili plažu, a Zoran Grujičić, apsolvent Građevinskog fakulteta kaže:
Priroda se pobrinula da na ovom kupalištu budemo zaštićeni od radoznalih pogleda. Ja sam naturizmom oduševljen baš zbog druženja koje traje i van plaže. Mi smo veoma disciplinovani kupači pa svoje plaže sami uređujemo i održavamo.

Milovan M, vozač, pridružuje se pohvalama:
Zamisao da se u takoreći neposrednoj blizini Beograda otvori nudistička plaža ima podršku svih društveno-političkih struktura što je za svaku pohvalu. Ja ću ovde dolaziti kada god mi vreme bude dopuštalo.

Slavica Jon Tejić, diplomirana akušerska sestra:
Mislim da je ovakav način predavanja prirodi nešto najlepše. Tu nema sputanosti ili lažnog morala. Telo prosto uživa. Sada se prvi put kupam gola u jezeru. Ono ima svoj miris, neku čar, nešto što se rečima ne može opisati. Za ženu nema ništa zdravije nego nego da se sunča i kupa obnažena.

Dragoljub Vujović, građevinski tehničar:
Već šest godina sam naturista. Ovako svučen osećam kontakt sa prirodom. Treba raskinuti sa nekim lažnim moralom i tabuima. Kod nas naturista vlada veliko druženje i ne opažamo da je neko nag.

O razvoju naturizma u privredno nedovoljno razvijenoj belocrkvanskoj opštini govorio nam je i Miodrag Mihailović jedan od “krivaca” za okretanje ovakvom vidu turizma:

U program razvoja Opštine koji je izglasan na nivou Skupštine opštine, Izvršnom veću, kao i na nivou ugostiteljske radne organizacije “Banat” ušao je i naturizam. Dok je na beogradskoj Adi naturistički pokret udruženje građana, u Beloj Crkvi on pripada radnoj organizaciji. Mi naravno očekujemo veliku pomoć od Udruženja naturista Srbije – dodaje Mihailović.

Kada je sunce zašlo za horizont, gosti su se uputili u razgledanje grada. Svrativši u kafić „Dukat“ spontano su organizovali pravu feštu u kojoj su uživali. Zatim su pozvani na riblju čorbu koja se u kotlićima kuvala u samom centru grada.

Druženje sa domaćinima iz Bele Crkve je nastavljeno do kasno u noć na platou restorana „Jezero“ ispod krošnji stoletnih platana i uz gitaru. Beogradski naturisti su se zadovoljili i opušteni vratili svojim kućama uz obećanje da će sigurno ponovo doći.

U sklopu razvoja naturizma i izgradnje kompleksa belocrkvanskih jezera, velika pažnja se posvećuje otvaranju naturističkog kampa i uređenja jednog jezera za ove goste. Ovo su tek početni koraci, ali ćemo mi u takozvanoj mort-sezoni sa Udruženjem naturista Srbije da pripremimo svu potrebnu projektnu dokumentaciju i da počnemo da uređujemo ovaj turistički kompleks kako bi on u potpunosti bio spreman sa svim sadržajima da prihvati goste u sledećoj turističkoj sezoni. Mi smo ovog leta dosta uradili na propagandi naturizma u Beloj Crkvi, koji je u ovoj komuni, ipak ušao na mala vrata – kaže Siniša Marković, predsednik Izvršnog veća Skupštine opštine.

Aleksandar Putnik

 

0 мишљења на „Nudistički kamp na jezeru pored Bele Crkve

  1. Divan tekst o počecima organizovanja nudista i naturista Beograda i Srbije na jednom od jezera lepog banatskog gradića, da nije došlo do raspada Jugoslavije ova „priča“ bi se nastavila…

    Međutim, ni danas nije kasno za neka nova druženja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *