Ada Bojana lepota ili porok

Ada Bojana poslednjih godina privlači sve one kojima je muka od vašarske budvanske atmosfere, ljubitelje gušta i morskih specijaliteta, avanturiste i ekstremne sportiste, ali ona će u našim glavama uvek biti sinonim za nudizam. Ada Bojana, to je sloboda, rekli bi nudisti. Ona bi to bila i da nije nudista i njihovih mantri o povratku prirodi, oslobađanju tela i duše i razbijanju svih skrupula konzervativnog društva oličenih u sramoti pokazivanja svog tela.

Reporteri Pressa drugi put su ovog leta posetili Adu Bojanu, ali ovoga puta su otišli korak dalje i zakoračili u začarani svet „golaća u divljoj prirodi“, svet koji za nekog predstavlja vrhunac voajerizma i perverzije, a za nekoga upravo vrhunac slobode.

– U kampu važe specifična pravila. Tamo su nudisti i ne može tek tako da se uđe, pogotovo ako ste novinari. Fotoaparati su strogo zabranjeni – upućuje nas radnik na ulcinjskoj Velikoj plaži dok nam objašnjava kako da stignemo u ovaj nudistički raj.

Kada se prođe Velika plaža, ta aždaja Jadrana dugačka 12 kilometara, dolazi se do reke Bojane i mostića koji preko reke vodi direktno u kamp.

Dozvolu da uđemo u nudistički kamp nismo dobili. Odnosno pred nas je stavljena komplikovanija procedura nego da se uđe u ambasadu bilo koje strane zemlje. Možda to i ne treba da čudi, Ada Bojana je država u državi, galaksija u galaksiji. Odlučili smo se za alternativnu metodu. Niko ne mora da zna ko smo i šta radimo. Jedino je problem što u kamp ne može da se unese fotoaparat.

– Možda je zabranjeno, ali ja ne idem bez aparata. Znaš da se bez objektiva osećam kao da sam go na ulici – duhovit je kolega Sale.

Ulaz u kamp se plaća pet evra po vozilu plus evro po osobi u kolima. Ali, ima i drugi put, jeftiniji, koji košta – malo plivanja preko reke. Iako zvuči sumanuto, to je doživljaj koji svako treba sebi da priušti. Ostrvo i kamp su sa leve strane Bojane, plaža sa ekstremnim sportistima sa desne. Sa te plaže može da se prepliva ušće Bojane u more. Nije široko, ali preplivavanje zbog jake struje, ipak, zahteva malo više plivačke veštine.

Sale je sa dobro sakrivenim aparatom išao „legalnim“ putem, na kapiju sa plaćenom ulaznicom. Prilagođeni uslovima kampa, što bi se reklo „skupili smo onu stvar“, i obučeni samo u naočare i papuče na dva fronta ulazimo u zabranjenu zonu. Po kampu su rasuti bungalovi oko kojih se šetaju nudisti, sunčaju se, čitaju knjige. Uglavnom su parovi raznih generacija. Nema buke, samo zvuk prirode.

Verovatno delujući kao Mima Karadžić u „Lepoti poroka“, kada je sišao sa svoje čuke i prvi put ugledao gole strankinje, tako i mi „bazamo“ po kampu tražeći tu „lepotu poroka“, skrivenu tajnu nudizma koja je proslavila ovo malo ostrvo. Prvi osećaj nelagodnosti i straha od tuđih pogleda brzo nestaje, jer nema zagledanja koje bi se dalo očekivati; u kampu i na plaži zapravo niko nikog ne gleda. Svi posetioci su u svojim malim svetovima i sa svojim mislima.

U kampu se mogu videti i obučeni, dok na plaži cirkuliše nabildovano obezbeđenje (oni su obučeni) i upozoravaju takve da moraju da se skinu ako žele da ostanu na plaži.

ada-bojana_1

Fotograf Sale „štekuje“ aparat u rancu i čeka priliku da opali – sliku. Postaje napeto, jer nabildovani sve vreme kruže i zaustavljaju posetioce. Ako nekom nađu aparat, onaj amaterski, proveravaju da nije slučajno nešto slikano. Sale koristi svoje paparaco metode, zakopavanje u pesak, izbegavanje pogleda prolaznika sa akcentom na motrenje kretanja nabildovanih…

Neki sasvim normalni ljudi kupaju se goli na plaži. Netaknuta priroda, talasi i horizont koji se širi svakim korakom ulaska u more u čoveku može da probudi osećaj da je ceo svet njegov.

Jedino ostaje neobjašnjiv taj apsurd, da na svim fensi plažama po prvom koraku čovek na sebi oseti skener desetina parova očiju, te procene o kvalitetu i marki kupaćeg kostima, naočara, papuča, dok su posetioci na Adi Bojani, iako ko od majke rođeni, oslobođeni svake zajedljivosti. Nešto tu jeste lepota, a nešto porok.

Da u ovom „sukobu“ slobode i egzibicionizma nije sve pitanje povratka prirodi, pokazuje i oglas u kampu da se jave zainteresovani za svingerske žurke.

Izvor: Press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *