Nudizam: FKK u raljama zabluda

Naletjeli ste na oznaku FKK i s gnušanjem pomislili na perverznjake i gole starce? Greška! Premda nudizam u Hrvatskoj ima dugu tradiciju koja počinje na samom početku prošlog stoljeća, i danas se kod većine „tekstilaca” uz pojam nudizma vežu brojne predrasude

Zahvaljujući golom kralju titulu pionira nudizma u Hrvatskoj nosi otok Rab. U kolovozu 1936. godine ekscentrični engleski vladar Edward VIII. i njegova ljubljena Wallis Simpson poželjeli su se okupati bez odjeće u našem prelijepom Jadranu. Gradske vlasti su im tu želju ispunile i dopustile im kupanje na plaži Kandarola koja je i danas jedna od najpoznatijih nudističkih plaža na Jadranu, te se zbog toga često naziva i „Engleska plaža”.

No, užitak golog namakanja na Rabu, a samim time i u Hrvatskoj, zabilježen je i prije tog slavnog kupanja engleskog kralja (u kojem je temu pronašlo i zagrebačko kazalište „Komedija” sa svojim mjuziklom „Kralj je gol”). Naime, u članku iz 1907. godine, izvjesni Čeh Josef Herman navodi da je službeno otvorena rapska nudistička plaža te da je u hotelu bilo čak 50 soba rezervirano za nudiste.

Hrvatska je tako postala prva europska država koja je započela nudističkim turizmom, a nagli rast krenuo je 60-ih godina prošlog stoljeća kada su otvoreni i prvi naturistički kampovi u Istri i Dalmaciji. I dok je Louis de Funes kao policajac iz Saint Tropeza ganjao nudiste po Francuskoj, istarska Koversada je postala prvi kamp u cijeloj Europi koji je, na njihovu veliku radost, otvorio vrata golaćima. Kad smo već kod nudizma na filmskom platnu, poznata je i komedija „Ljepota poroka” iz 1986., crnogorskog redatelja Živka Nikolića i s izvrsnom Mirom Furlan (za tu je ulogu osvojila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu) u kojoj se suočavaju pastirski patrijarhalni mentalitet s golim strancima iz zapadne Europe…

Unatoč stoljetnoj prisutnosti nudizma u Hrvatskoj, još uvijek se na pojam nudizma vežu brojne predrasude. Čak i mladi, otvoreni ljudi, najčešće zamišljaju da su nudističke plaže i kampovi zapravo drugo ime za Sodomu i Gomoru u kojima se svatko slobodno upušta u kojekakve seksualne aktivnosti, a i orgije su na svakom koraku. Druga najčešća zabluda je da je nudizam rezerviran za starije ljude koji su ušli u drugi pubertet i sad pod stare dane goli skaču uokolo dok obješeni trbuh i sise mlataraju uokolo.

U stvarnosti već letimičan pogled na plažu otkriva sasvim drukčiju sliku: sve vrvi od mladih, lijepo građenih parova, tu su cijele obitelji s malom djecom koja se bezbrižno brčkaju u vodi dok se mame izležavaju i ravnomjerno sunčaju. Malo stariji klinci veslaju u kajacima i svi skupa uživaju u svemu onome u čemu se uživa i na svim drugim „normalnim” plažama. Ni blizu nekoj nastranosti ili manijacima koji su zapravo češći na onim običnim plažama i kampovima. Ovdje naime postoje određena pravila koja sprečavaju neželjene, a i nema fotografiranja osim za osobne potrebe .

Jedna od glavnih predrasuda prema naturizmu je da on prvenstveno promovira seks, svinganje i orgijanje. Istina je dakako tisuću kilometara daleko – naturizam i nudizam nemaju nikakve veze sa seksom i seksualnošću, kao ni isključivosti u pogledu životne dobi.

Nudizam i naturizam nisu sinonimi, postoji jasna razlika između ova dva pojma. Dok nudizam označavanja samo kupanje i sunčanje bez odjeće, naturizam je životna filozofija, način života u skladu s prirodom, brigom za okoliš, te naravno druženju (ne seksualnom) bez odjeće uz razvijanje poštovanja i uvažavanja drugih bez obzira na vanjski izgled. Jasno, naturisti su nerijetko i menadžeri, poduzetnici, liječnici, odvjetnici i piloti, no kad se skinu, svi su pravo malo ravnopravno društvo.

A da bi bili na miru i bez stalnog zirkanja hoće li naletjeti neki „tekstilac”, kako se u žargonu naziva obični kupač pokriven s tih nekoliko krpica, naturistički kampovi znatno su omiljeniji nego nudističke plaže.

naturisti-nudisti

U naturističkim kampovima uživa se u svemu svakodnevnome, a ne samo u kupanju i sunčanju, bez sputavanja odjeće može se ležati u ležaljci, kuhati ručak, prošetati se obalom u zalaz sunca, čak i skoknuti do dućana. Danas, naturistički kampovi osim sunca i mora nude i odlične popratne aktivnosti, kao i kvalitetne restorane. Vrsarska Koversada tako je pravi mali grad s uličicama.

U velikom broju slučajeva, kampovi najviše kvalitete upravo su oni namijenjeni naturistima, a njihove plaže najčešće krasi Plava zastava, oznaka koja simbolizira čistoću mora i plaže. Zbog same životne filozofije, naturisti su gosti veće kupovne moći, često vrlo okolišno osviješteni…

U razgovoru sa zagrebačkom dvadesetosmogodišnjom iskusnom naturisticom Nensi D. otkrila sam kako je njezin najdraži kamp Istra kod Funtane. Jedan od glavnih razloga je taj što velik dio gostiju čine mlade obitelji s djecom, profil u koji spada i njena četveročlana obitelj – suprug i dva sina od tri i pet godina.

Kaže da nikad nije imala ni trunke sumnje hoće li nakon poroda nastaviti odlaziti na nudističke plaže i kampove, jer smatra da ništa nije ljepše nego djecu od rođenja učiti da poštuju prirodu, ali i ljude – bez ikakvih predrasuda oko njihovog izgleda i načina odijevanja, uzrazvijanje osjećaja poštovanja prema sebi i svojem tijelu.

Smatra se da su djeca koja su odrastala kao naturisti samopouzdanija, da su manje skloni sramiti se svoga tijela u pubertetskim godinama jer su upoznati s različitosti ljudskog tijela, te ga kao takvo i prihvaćaju. Nensi nam s osmijehom kaže kako je teško biti kritičan prema ostalima kad si i sam gol kao od majke rođen, a to je ljepota naturizma – nema skrivanja iza skupih, markiranih krpica, svi su isti.

Ono što često „muči” one koji gaje želju prema naturizmu je strah, odnosno sram od nesavršenosti vlastitog tijela, bila ona stvarna ili je riječ tek u njihovim očima preuveličanim sitnicama. Neki pri tome zamišljaju kako će sve oči na plaži biti uprte u njih i s neodobravanjem promatrati te njihove nesavršenosti. Osim toga, dosta žena se boji da bi tako „izložene” mogle biti laka meta dosadnjakovićima.

Mateja L. (23) lako je razbila takve svoje umišljene strahove. Prvo iskustvo na nudističkoj plaži imala je prije dvije godine u sklopu naturističkog kampa Konobe na Krku, nadomak Punta. Odlučila se s dečkom na ljetovanje u naturističkom kampu, prije svega jer su ranije običavali tražiti skrivene uvale u kojima bi mogli uživati u moru i suncu bez kupaćeg, no dosadio im je konstantni oprez i hoće li netko naići netko, te brzo oblačenje, prikrivanje i sram kod takvih susreta s „tekstilcima” koji bi ih ponekad nimalo oduševljeno pogledavali obasipajući ih usput ne baš najugodnijim komentarima.

Prije odlaska u naturistički kamp nikad nisu bili na nudističkoj plaži, već samo u tim osamljenim valama, pa ju je stoga, priznaje, hvatala neka neugoda zbog nesavršenog tijela kojeg, kao uostalom i većina žena, samo ona vidi tako kritično. Iskreno priznaje kako je na plaži zamišljala prizor mladih, zategnutih djevojaka savršenih proporcija, te atletski građenih muškaraca koji će svi zajedno gledati u nju i čekati da se skine i pokaže svoje tijelo.

Iako krenuvši u naturistički kamp, prvo su se, za svaki slučaj, raspitali koji je „tekstilni kamp” najbliži, te ima li u njemu dovoljno mjesta, dogodi li se da im se u nudističkom ne svidi.

– Na golotinju drugih navikla sam se još dok smo tražili mjesto za šator. A kako smo bili jedini u odjeći osjećala sam se poput uljeza ili nekih čudaka, pa sam jedva čekala skinuti odjeću sa sebe – prisjeća se tog svog prvog ljetovanja u naturističkom kampu.

Uokolo su, kaže, jurcala djeca, a za njima i mlade majke bez srama zbog pokoje strije ili kilograma viška:
– Ma taj prvotni sram začas iščezne, to zaista nije nikakav problem ni neka muka – smije se Mateja.
Bojazni od napadnih i perverznih muškaraca nije bilo, jer je u kamp zabranjen ulazak muškarcima koji su samci. Već u prvim trenucima znala je da će naturistički kampovi ubuduće biti njezino stalno odredište, prije svega zbog osjećaja neopisivog sklada.

Odjeću je sa sebe prvi put ipak skinula na rubu plaže, priznaje da je to prvi dan učinila malo sramežljivo, no nakon što je vidjela da apsolutno nitko ne obraća nikakvu pozornost na nju, odmah se oslobodila.

I Mateja i Nensi kažu kako su u nudističkim kampovima vrlo rijetko naišle na nekog iz Hrvatske. To i ne čudi, jer podaci govore da su najbrojniji gosti naših naturističkih kampova Nijemci i Austrijanci, zatim ih slijede Talijani i Slovenci, dok su Hrvati pri samom dnu ljestvice. Teško je odrediti koji je točan razlog tome, no svakako bi neki od faktora mogli biti i tradicionalan način života, vjera, predrasude… Istina, postoji kudikamo veći broj naših ljudi koji prakticiraju nudizam, dakle samo kupanje i sunčanje bez odjeće, ali ne borave u naturističkim kampovima, već samo odlaze na nudističke plaže ili traže skrivene uvale gdje mogu biti goli u osami.

Teško je na jednom mjestu popisati sve naše nudističke plaže, jer osim onih službenih, postoji i veliki broj „divljih” plaža, onih za koje se zna da su nudističke, iako još uvijek nemaju službenu oznaku FKK plaže (njem. Freikörperkultur).

Kao pionir u europskom nudizmu, Hrvatska je danas na visokom trećem mjestu prema broju kapaciteta u FKK kampovima, ispred nje nalaze se tek Francuska i Njemačka. Procjenjuje se da se čak 15% svih gostiju koji dolaze u Hrvatsku u našem lijepom, plavom Jadranu kupaju goli, bilo u skrivenim uvalama u osami ili u društvu na službenim plažama odnosno kampovima.

Hrvatska je i te kako cijenjena destinacija među naturistima, te je kao takva nebrojeno puta bila spominjana u superlativima, ponajprije ljepotom plaža i prirode. Stoga nimalo ne čudi da je dosta jadranskih kampova uvršteno na liste najboljih naturističkih kampova u Europi.

Upravo se u otvorenom uživanju u u suncu, vjetru i moru, bez ikakvih tekstilnih sputavanja te s poštovanjem prema ljudima, ali i samoj prirodi, krije ljepota naturizma.

Najpoznatiji nudistički kampovi u Hrvatskoj

Kanegra – smješten 10-ak kilometara od grada Umaga, mali je kamp sa 193 parcele, koji nosi 4 zvjezdice, dobitnik je brojnih priznanja, uz ostalo uvršten je na popis najboljih hrvatskih kampova.

Kamp Istra – iako kategoriziran s 3 zvjezdice, posljednjih nekoliko godina poznat je kao jedan od najboljih kampova u Hrvatskoj, a nagrađen je i brojnim priznanjima među kojima i Plavom zastavom, te priznanjem BNV-a (Bavarskog udruženja nudista). Smješten je u neposrednoj blizini malenog, šarmantnog ribarskog mjesta Funtana, a u njegovom prostoru može uživati i do 3000 osoba.

Koversada – kolijevka naturističkog kampiranja te samim time kamp s najdužom tradicijom naturističkog kampiranja u Europi, smjestio se oko 2 km južno od Vrsara. Kategoriziran je s 3 zvjezdice, krasi ga Plava zastava, a na površini od gotovo milijun kvadratnih metara može primiti i do 5000 gostiju.

Naturist resort Solaris Poreč – kao dio jednog od najpoznatijeg turističkog kompleksa na poluotoku Lanterna kategoriziran je s tri zvjezdice, te je ponosni nositelj Plave zastave.

Ulika – smješten na malenom poluotoku 8 km sjeverno od Poreča, prepoznat je i kao jedan od najboljih kampova Hrvatske kojeg krase 4 zvjezdice kao i Plava zastava, te je jedinstven po iznimno velikom broju stabala hrasta crnike.

Valalta – nedaleko je Rovinja, na ulazu u i prirodn rezervat Limskog kanala, kategoriziran je s 3 zvjezdice te osim brojnih sadržaja može se pohvaliti i vlastitom pivovarom.

Konobe – smješten na otoku Krku, udaljen samo 3 km od mjesta Punat, jednog od hrvatskh vodećih nautičkih centara, otvoren je već oko pola stoljeća te je nositelj brojnih priznanja, među kojima su i Plava zastava te Eco plus nagrada za očuvanje okoliša.

Nudist – smješten samo kilometar od mjesta Vrboska na Hvaru, pruža pogled na otok Brač, a na svojem prostoru može primiti do 450 osoba.

Izvor: Playboy

0 мишљења на „Nudizam: FKK u raljama zabluda

  1. Opet ja kao devils advocate ..
    „Bojazni od napadnih i perverznih muškaraca nije bilo, jer je u kamp zabranjen ulazak muškarcima koji su samci“ Ovo bas i nije u duhu svi smo isti.

    „Izvor: Playboy“ Hm.. meni bas deluje da playboy pomovie savrsena tela u sexy pozama..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *