Nudisti se ne šetaju goli samo po plažama

Čovek je došao na ovaj svet nag, golo telo je nešto sasvim prirodno – tako misli većina nudista. Ipak, istorijski gledano ljudi su uvek težili sakrivanju golog tela. Termin kultura slobodnog tela nastao je tek oko 1900.

Planinarenje u „Evinom kostimu“

Nudistička kultura počela je da se razvija drugom polovinom 19. veka kao reakcija na industrijalizaciju i u vreme ekspanzije velikih gradova. „Povratak prirodi“ – glasio je slogan životnih reformatora koji su težili prirodnim lekovima, vegetarijanskoj ishrani, kao i razvijanju nudističke kulture.

Porodični nudizam

Već u vreme „Vajmarske Republike“, postojalo je oko 100.000 pobornika nudizma na ovim prostorima. U vreme „Trećeg Rajha“ oni su tolerisani samo pod uslovom, da su prihvatali rasne zakone nacionalsocijalista. Kratko posle Drugog svetskog rata, nudistički pokret dobija novi zamah. Razna nudistička društva počinju tada da se povezuju i nešto kasnije formiraju Nemački nudistički savez. Potpredsednik saveza, Volfgang Vajnrih, priseća se početaka.

Naš cilj je bio da postignemo da se naga tela tolerišu, da možemo da hodamo goli i to zajedno, oba pola. Ono što je oduvek bilo važno jeste da je nudizam jedna od stvari koje praktikuju čitave porodice. Teško je bilo da se objasni da tu nema nikakvih seksualnih primisli. I zato smo rekli, kod nas mogu da dođu samo porodice, samci ostaju kod kuće.

Nudisti u Istočnoj Nemačkoj

Pedesetih i 60-ih godina nudistima su se mnogi izrugivali lošim vicevima i nepristojnim primedbama. Za mnoge, oni su bili perverznjaci. Oduševljenje ovim pokretom, inače, mnogo je veće bilo u Istočnoj, nego u Zapadnoj Nemačkoj. U osamdesetim godinama, posebno na Baltičkom moru, sve je bio veći broj nudističkih plaža. Danas, ubeđeni nudisti nisu samo goli po plažama. Popularni su i drugi vidovi odmora za nudiste: nudistički kampovi, planinarenje, krstarenje, jahanje, igranje golfa, pa čak i Safari. Turistička branša brzo je primetila takva interesovanja i stalno ima nove ponude za one koji odmor žele da provode bez odeće.

Sve manje „golaća“

Ali ipak, izgleda da je ljubitelja nudizma u Nemačkoj sve manje. Broj članova u mnogim udruženjima drastično se smanjio. Dok ih je u 70im godinama bilo oko 150.000, danas ih ima samo 50.000. Današnja omladina više voli da pokrije svoje intimne delove tela i ne pokazuje preveliko interesovanje za boravak po nudističkim kampovima.

Izvor: www.dw.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *