Pozdrav Suncu – jutarnje joga vežbe

Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) je popularna vežba koja se često praktikuje odmah nakon buđenja, u jutarnjoj sesiji joge.

Preporučujemo je svim nudistima jer je idealna za plažu sa peskom ili na travi. Dok sunce polako izlazi mi okrenuti istoku pozdravljamo sunce.

Ovom joga vežbom podižemo energiju u telu, kao što se i sunce ujutru diže i budi čitav svet. Zato se i zove Pozdrav Suncu. Postoji i joga vežba Pozdrav Mesecu koja se radi uveče, da bi se smanjila energija.

Fleksibilnost, opuštanje i smirivanje uma su samo neke od prednosti koje možete postići kroz praksu joge. Vežba Pozdrav Suncu vam pored pored duhovnog balansa donosi razgibavanje tela i laganu gimnastiku. Što je, složićete se, fantastičan način da se započne dan.

Najvažnije prilikom joga vežbi je sinhronizacija kretanja disanja sa pokretima vašeg tela. Jednostavan način da uskladite disanje sa pokretima je da to radite prirodno. Udišete kada se izdižete i širite ruke ili noge, i obrnuto, izdišete vazduh kada se savijate ili skupljate. Na primer – podizanje ruke iznad glave i istezanje se povezuje sa udisajima, a savijanje i iskorak napred i dole (kao što je dodirivanje prstiju) se u joga vežbama spaja sa izdisajem.

Vežba Pozdrav Suncu je prigodna za sve uzraste i postoji u nekoliko različitih varijanti, koje se međusobno razlikuju po pokretima – asanama.

Pozdrav Suncu: redosled izvođenja asana i udisaj – izdisaj

1. Počnite tako što ćete spojiti noge i stopala zajedno, raširite prste nogu. Uverite se da stojite stabilno, da su potpetice ukorenjene i noge učvršćene. Zatim, zabacite malo ramena unazad i nadole i raširite i izdignite grudi.

2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema nazad. Pogled usmerite prema palčevima.

3. Izdahnite lagano i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče kolena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja kolena, možete ih lagano saviti.

4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu unazad, dok su vam dlanovi položeni u nivo ramena. Usmerite pogled što više ka gore.

5. Podignite se, uz izdisaj, u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete moraju biti na tlu.

6. Spustite celo telo na podlogu, dok su dlanovi i dalje u širini ramena savijenih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 delova tela: stopala, kolena, šake, prsa i čelo. U ovom položaju se zadržite vrlo kratko i pređite u naredni položaj.

7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kičmi da vam digne glavu, a zatim i celi torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj „kobre“. Neka laktovi budu uz telo, a kukovi neka ostanu na podu.

8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići zadnjicu od tla formirajući naopako slovo V.

9. Udahnite i vratite se u položaj 4, ovaj put sa desnom nogom među rukama, a levom ispruženom unazad – obrnite redosled.

10. Podignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).

11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema napred, a glavu unazad.

12. Izdahnite i vratite se u početni položaj.

Uobičajeni ciklus jutarnjih joga vežbi se sastoji od deset ponavljanje vežbe Pozdrav Suncu, pet sa levom nogom, pet sa desnom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *