Probajte ovaj eksperiment, nedelju dana bez odeće

Da li je nedelju dana bez odeće vredno truda? Biti nag je zdravo, tako da sam to praktikovala nedelju dana, i desilo se sledeće: Nikad nisam bila neko ko uživa u odeći i to je počelo još od malih nogu. Kada mi je majka organizovala rođendane, oblačila mi je prelepe haljine koje bi svaka devojčica obožavala. Ali čim bi se ona okrenula, ja bih ih skinula. Uvek sam uživala u golotinji. Kako sam odrastala, naravno, morala sam da nosim odeću u javnosti, ali sam čim sam mogla uživala u svom nagom telu. Neponovljiva sloboda dolazi sa prepuštanjem prirodi.

Sama misao o tome me natera da žudim za vremenom kad sam mogla samo da skinem haljinu preko glave pred ljudima koji me niikad ne bi osuđivali. A kroz malo istraživanje intuitivno dolazim do zaključka da nudizam zapravo vodi unapređenju psihofizičkog zdravlja. U svom domu, po mom misljenju zaista treba da provodite vreme goli.

Prema nekoliko istraživanja koja dokazuju prednost spavanja bez odeće, prema anketi sprovedenoj na nacionalnom nivou samo 8% Amerikanaca to praktikuje. Ovo mi je bilo teško da shvatim jer, i pored činjenice da većina ljudi naše nacije nema pojma koliko je fantastičan osećaj gole kože, oni takođe ne razumeju da nam nudizam može pomoći da bolje spavamo, lakše izgubimo kilažu i čak unapredimo svoju vezu sa partnerom. Ako to što spavam gola može značajno poboljšati moj život, šta će mi se desiti ako više vremena svakodnevno provodim gola? Može li doći uopšte do bilo kakve promene posle samo nedelju dana?

Razgovarala sam o tome sa dr Fran Walfish, psihoterapeutkinjom specializovanom za veze sa Beverli Hilsa, autorkom knjige „Samosvesni roditelj” (The Self-Aware Parent) i voditeljkom šoua Sex Box. Ona je podržala moju ideju dokle god moj momak (sa kim ja živim) je voljan da u tome učestvuje. Rekla mi je sledeće: „Spavanje bez odeće može biti dobro za zdravlje jer može smanjiti krvni pritisak, a takođe može biti jak .Doktorka je i sama izvela sličan eksperiment i povodom toga je izjavila: „Što sam duže gola, sve više mi to postaje prirodno, udobno, i sve više stvari u vezi sa svojim telom volim”. Postala sam jako uzbuđena što ću to i ja probati.

Dakle, tako je počela moja jednonedeljna studija u okviru koje je važilo da odbacim svu odeću i nastavim najnormalnije sa dnevnim aktivnostima kad god sam kod kuće. Evo šta se pokazalo kao novo i do čega ćete sigurno doći ako i vi ovo probate.

1. Prvo će vam biti jasno da je bez odeće – hladno (ali samo na kratko)
Moj prvi dan bez odeće je svakako bio puko privikavanje. Naravno, nisam razmišljala o tome koliko će mi biti hladnije kada sam gola, tako da to trba unapred da znate. Morala sam da pojačam grejanje u svakoj prostoriji a onda bih se sklupčala dok mi nije postal toplije. Čim bih se malo ugrejala osećala sam se dosta bolje. Odmah sam se povezala sa tim golim detetom u sebi – a ono me je osvajalo sve više. zapravo desilo se da sam prostirala svoje nago telo gde god sam stigla, što je bilo neočekivano jer sam mislila da ću u početku malo više oklevati. Ali to se nije desilo.

2. Pržićete slaninu na svoju odgovornost

Pošto radim od kuće, imam dovoljno vremena da potpuno istražim ovu novu slobodu. Koliko god radosti sam dobila ovim iskustvom, takođe je bilo par interesantnih izazova, a jedan od njih je svakako prženje.

Kao prvo, ono što pravimo u tiganju obično prska, a kao drugo, obično to shvatimo na teži način tek bez tog zaštitnog sloja odeće. Ja sam tako stajala dosta daleko od šporeta i veliki izazov je bio okrenuti tu slaninu u tiganju. Na to još dodajte da je naš prozor velik i gleda pravo u školu gde su baš tada pristizali autobusi puni dece. Morala sam na brzinu da smislim neke nove plesne pokrete kako bih bila bar malo manje primetna.

3. Spremite se da iskusite povezanost sa partnerom na skroz novi način

Moj momak je potpuno oduševljen ovim mojim eksperimentom. To mi je pokazivao pomno me prateći unaokolo, čak mi se pridružio. Ako sam tog dana bilo šta naučila, to je da što je više golotinje, jača veza izmedju partnera.

4. Svoje tzv. nesavršenosti ćete početi da posmatrate kroz prizmu metafore

Biću iskrena, do trećeg dana sam bila frustrirana golotinjom po ceo dan. Prilično mi je ugodno u mom telu ali uskoro su one male nesavršenosti počele da me muče, tim pre što nisam mogla da ih sakrijem slojem odeće.

Usredsredila sam se na rupice koje su me i ranije nervirale, na ožiljke od ovčijih boginja (nisam ni znala da ih imam) i postal sam opsednuta uklanjanjem jakih crnih dlaka.

Kako bih se izborila sa ovim anksioznim osećanjima, radila sam ono što uvek uostalom i radim: čistim kuću.

5. Dok čistite kuću osećaćete se slobodnije nego ikad

Za mene čišćenje kuće ima terapeutska svojstva. Osetila sam kako mogu više, a uz to kad god uhvatim svoj odraz samo sa gumenim rukavicama na tuš kabini, zasmejem se. Takođe, malo sam postal i egzibicionista sa pranjem prozora, za šta sam mislila da nikako nije za mene, a čišćenje peska za mačku nekako i nije tako grozno ako to radite goli.

6. Sigurno će se nešto isprečiti između vas i vašeg nudizma u kući, ali ostanite dosledni

U jednom trenutku sam morala da napustim udobnost (i toplotu) svog doma i uputim se za Nju Džersi da bih se videla sa porodicom. U prvom momentu uopšte nisam znala kako ću ugurati nudizam u raspored tog dana budući da moji roditelji nisu baš spremni da im se šetam gola iako su poprilično slobodnih shvatanja. Međutim kada su prvi put izašli iz kuće na duže skinula sam se i za to vreme iskusila kako je biti go van svoje kuće. Ovo je svakako imalo i zabavno, jer sam se osećala kao da kršim neka pravila, a ništa nije toliko zabavno nego biti nevaljalo i go.

7. Bolje ćete vežbati i osećaćete se više seksi

Odlagala sam vežbanje bez odeće jer sam mislila da će se osećaj mg nesavršenog tela povećati. Ali nisam bila u pravu, nego je vežbanje bez odeće fenomenalno!

Osetila sam se jačom, manje ranjivom i više seksi posle dugog perioda vremena, a taj osećaj je nakon toga trajao ceo taj dan, što svakako nije slučajnost. Kako kaže Natasha Turner, autorka „Hormonske dijete” (The Hormone Diet), provođenje vremena bez odeće će nas svakako učiniti poželjnijima.

Kada smo goli, naša temperatura tela pada „a sa time uporedo se oslobađaju hormoni i čine čudo u regenerativnom oporavku”. To bi značilo da nam se ćelije brže obnavljaju i vi momentalno svežije izgledate.

8. Svoje telo ćete mnogo više ceniti

Bila sam tužna došavši do kraja svog eksperimenta, pritom shvativši da moram da se vratim nošenju odeće (kako bezlično!). Ali onda sam shvatila da tako uopšte ne moram da živim! Ja ovo mogu da radim kad god poželim jer sam odrasla osoba i mogu da odlučim da će svaki dan biti dan za nudizam! Do kraja sedmice osećala sam se mnogo samopouzdanije i mislim da sam i čak izgubila koji kilogram.

Sve u svemu, biti nag je dobro. To najtoplije preporučujem ako želite da se osećate bolje u vezi sa sobom, u vezi sa svojim partnerom i sa svojim zdravim navikama. Ali, ako odlučite da goli pržite slaninu ili npr. skratite nokte svojoj mački, radite to sa ekstremnom predostrožnošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *