Vaš partner okleva u pogledu nudizma?

Jedna od večitih tema o kojoj nudisti diskutuju je poznata i kao „oklevajući partner”.

Čest je slučaj u kome se muškarac žali da njegova partnerka iliti lepša polovina neće da učestvuje u njegovom naturističkom načinu života, bilo kod kuće, bilo na plaži, na odmoru… mesto nije važno. Brojni članci, blogovi i komentari, pisani su o ovoj temi na internet.

Za početak, taj oklevajući partner je vaš partner, zato izbacite reč „oklevajući”. On ili ona ima slobodu da odabere svoj životni stil kao bilo ko drugi. Vi ste izabrali naturizam… Postoje šanse da on/ona nije. Da, vaša druga polovina bira vas i sa vama naturizam kao deo vas, ali to ne znači da nju to privlači. Razmislite da li vaš partner/ka učestvuje i u drugim vašim hobijima i u izboru životnog stila, npr, da li on ili ona ide sa vama na pecanje ili na golf, da li voli da čitate knjige zajedno ili da kuva baš kako vi to volite? Da li ih i u ovim stvarima opisujete kao „oklevajuće partnere”?

Naravno da ne.

Vaš partner je jedna od najvažnijih osoba u vašem životu. Uvek me iznenadi kada naturisti optužuju nekoga, a posebno svoje supružnike, ponekad vrlo oštro, što i oni nisu nudisti. Nudizam je veliki korak, za neke ljude ogroman. Izgled tela, godine emotivnog uslovljavanja, društvene norme lepote, samo su neke od sila koje su sputavale nekoga ko bi sad trebalo da kaže: „Hej, pa to zvuči zabavno… Mislim da ću probati”. Naturisti ovo moraju da prepoznaju i prihvate.

Da li to znači da svom partneru/ki ne treba da sugerišete da se oproba u naturizmu, da ga/je ne ohrabrujete?

Naravno da ne znači. Ali postoji velika razlika između sugerisanja i sugerisanja krivice, kao i između ohrabrivanja i ubeđivanja. Sve je u načinu slanja poruke i razumevanja njihovog ugla u ovoj priči. Naturisti moraju da razumeju da odgovor može biti i „ne”. A u zavisnosti od nivoa agresije kojom su ubeđivali ili to čak nastavljaju da rade, to može da stvori raskol u vezi. Nije vredno toga! Dakle, pažnja i sloboda mišljenja su glavno pravilo.

Ja lično se saosećam sa onima čiji partneri ne dele njihova interesovanja, jer, dok sam ja naturista, očigledno, moja žena je u najboljem slučaju na klackalici što se tiče teme. Uživali smo zajedno u mnogim naturističkim aktivnostima, ali to su bile samo specijalne prilike ili odmori. Njen doživljaj tela i nedostatak samopouzdanja dok je gola za nju su prepreke, i ja sam se trudio da razumem to i poštujem.

Šta da radim? Da se žalim? Da pokušam da podignem ulog tako što ću nju, koja samo razmišlja o naturizmu krivicom naterati da bude češće gola? Ne… nema šanse, ovo je meni najvažnija osoba na svetu. Sve bih dao da ona prihvati naturizam kao i ja, ali ako napravim od ovoga veliki problem između nas, to bi bio pogrešan korak. Sve što mogu da uradim je da je podržavam na svaki mogući način. Dok mene generalno rastužuje pomisao da ne volimo zajedno ovu stvar, nikad nije bila, niti sam ikada mislio da će biti centralna stvar u našoj vezi. Uvek sam na to gledao kao na šlag na torti.

Međutim, srećom, ona me dosta podržava i prihvata moju golotinju i naturistički životni stil. Razume koji je moj nudistički pravac i u potpunosti podržava moje nudističke aktivnosti, i to je jedan od mnogih razloga zašto sebe smatram srećnim čovekom. Nemam sumnje da bi mi se ona pridružila ako pomenem da bih posetio neko nudističko letovalište. Ali, jednostavno nije toliko naklonjena nudizmu kao delu svakodnevnog života.

I dalje gajim nadu da će moja “oklevajuća” partnerka jednog dana prihvatiti naturizam kao što ga ja prihvatam. Možda hoće, a možda i neće. Ali do tada ja ću nastaviti da u njemu uživam, iako većinom sam. I nastaviću da sa njom delim svoja naturistička iskustva i ideje, i kad god mi se ukaže prilika, podsetim je da je ona najlepše biće na svetu, da je njena golotinja nešto što mi je najdragocenije na svetu, i da ja podržavam njene odluke. Ona ne bi trebalo da oseti ništa sem ponosa, lepote, zadovoljstva i samouverenosti kada je gola. Možda jednog dana to uvidi i sama.

Tako da, dragi drugovi naturisti… budite strpljivi sa svojim partnerima.

Ohrabrujte ih, podržavajte i radite na njihovoj snazi. Nemojte ih kriviti, manipulisati njima, niti ih ubeđujte. Poštujte njihove odluke, ali i dalje uživajte u načinu na koji volite da živite i nađite tačku spajanja. Ako to uradite kako treba, nikad se ne zna… možda će vam se vaša srodna duša jednog dana i pridružiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *