Šta je to naturizam, da li je to isto što i nudizam?

Osim skidanja odeće, ima tu još nečega.

Ogoljavanje svog tela i stavljanje na videlo nije ništa novo, međutim želja da se živi život bez odeće je trend koji ima sve više pratilaca.

Šta je to naturizam?

Naturizam je odlaženje bez odeće na određeno mesto, bilo solo ili u društvu. Mnogi naturisti su članovi posebnih organizacija i klubova, gde je nudizam prihvaćen, ili opcionalan. Za mnoge, biti naturista je način života i bazira se na poštovanju sebe, drugih i prirode, kao i na odbacivanju odeće. Postoji serija ideja koja okuplja naturiste:

• Ekološka i zaštita životne sredine – očuvanje prirodnog sveta
• Zdravstvena – uživanje u blagodetima sunca i čistog vazduha
• Ideja zdrave ishrane – mnogi smanjuju ili odbacuju alkohol, meso, cigarete
• Psihološka – poštovanje prema ljudima i prihvatanje svih ljudi
• Spiritualna – prihvatanje sebe golog i biti u kontaktu sa prirodom
• Pedagoška – gledanje na decu kao na jednake
• Ideja jednakosti – ako se skinete goli, smanjujete uticaj socijalnih barijera
• Ideja slobode – svako ima pravo da ne nosi odeću

Je li naturizam isto što i nudizam?

Iako se često poistovećuju ova dva termina, postoje neke suptilne razlike između njih. Nudizam je čin golotinje i uživanja u svojoj sopstvenoj koži. Naturizam ide korak dalje i za mnoge znači način života koji uključuje samopoštovanje, vegetarijanstvo, asketizam u hrani i piću, jogu, pacifizam i poštovanje životne sredine.

Šta sve naturisti rade goli?

Ako mislite da goli restorani i goli biciklisti nisu bili dovoljni, tu je i novi fitnes trend koji ohrabruje i vežbače da se skinu skroz goli.

Za cenu od 8 funti, članovi teretane mogu da se uključe i u trening koga opisuju kao „rekreativne vežbe sa partnerom ili u timovima” – i sve to bez odeće.

Instruktorka Helen, koja je član naturističke organizacije Britanije, veruje da bez odeće učesnici kursa zaista mogu da izvedu pokrete bez smetnji. Ona kaže: „Glavni benefit koji dobijate iz golog vežbanja je taj što možete da vidite šta instruktor zapravo radi u vežbama. Na primer, ako radite planking, a nosite šljampavu odeću, teško je reći da li to radite pravilno ili ne. Takođe, ne morate da brinete o pranju uznojene odeće sa treninga, a to je još jedan od odličnih načina da uživate u svojoj koži.”

Pored toga, benefiti nisu samo fizičke prirode. Naučnici na londonskom univerzitetu Goldsmith su ustanovili da što više vremena ljudi provedu goli, to se bolje osećaju u vezi sebe, svog tela i svog života.

Izvor: https://www.thesun.co.uk/living/2863053/naturism-nudism-federation-uk/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *