Zašto je dobro spavati bez odeće?

Nudizam najčešće vezujemo se za nudističke plaže na kojima provodimo par nedelja godišnje, što je zanemarljivo u odnosu na naš krevet u kome spavajući provedemo trećinu života.

Svi znamo da kvalitetniji san imamo kada nam je malo hladnije nego inače, a manje odeće znači manje zagrejanosti. Rast temperature tokom spavanja može loše uticati na delove mozga koji regulišu ciklus spavanja i budnosti, a studije su pokazale da smanjanje temperature za bukvalno jedan stepen celzijusa može da napravi razliku. Nauka je očigledno na strani golotinje u krevetu.

Da li ste znali da je našem organizmu potrebno da spusti svoju temperaturu za pola stepena celzijusa da bi utonuo u san? To će se znatno lakše desiti kada smo bez odeće.

Istovremeno, mnogo ćete brže uspeti da se razbudite ako ste spavali bez odeće. Možda vam deluje apstraktno, ali sigurno ćete lakše ustati bez te mentalne barijere i pomisli da morate da se presvlačite. Naravno, osećaćete se čistije jer vam se sigurno neće desiti da se tokom noći preznojite, niti ste se budili jer vas je nešto žuljalo.

Što se tiče naših intimnih delova, i za njih je pogotovo dobro da budu oslobođeni tokom noći. Gaćice mogu biti mesto na kome će se skupiti bakterije, svakako pre nego na vama samima. A iz ugla muškaraca, najbolja temperatura za stvaranje zdrave sperme je takođe malo ispod naše unutrašnje temperature.

Budimo iskreni, ko ne bi voleo da njegova lepša ili jača polovina spava do njega/nje bez odeće? Iako, kao i većina ljudi, imate neku nesigurnost po pitanju izgleda vašeg tela, to nestaje kada spavate goli. Spavati bez odeće sa partnerom ili partnerkom učvršćuje i produbljuje vezu zbog stalnog kontakta gole kože o golu kožu tokom noći. To je najočiglednija prednost spavanja bez odeće.

Posmatrano iz ugla nauke, ovde postoji značajan biohemijski efekat – dokazano je da dodir kože o kožu povećava oslobađanje hormona oksitocina, poznatog kao „hormon ljubavi“, koji je poznat po poboljšavanju sveukupnog raspoloženja. Oksitocin održava imunitet u ravnoteži i tako podmlađuje organizam.

Golo spavanje oslobađa od stresa. Počnite da spavate goli i vrlo brzo ćete se osetiti generalno bolje i relaksirano, a u svakom slučaju manje napeto. Što bolje spavate bolje ćete se osećati a što se bolje osećate – bolje ćete spavati. Skinite se goli u spavaćoj sobi i dopustite sebi ulazak u ovaj začarani krug blagostanja.

0 мишљења на „Zašto je dobro spavati bez odeće?

  1. Nekoliko godina pošto sam se odrekao kupaćih gaćica zanemario sam i pižamu kao predmet koji oblaćimo pred spavanje. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da potpisujem svaki red ovog odličnog teksta. Od kada spavam nag osećam dodatnu energiju u celom organizmu, a kupovinu pižama sam potpuno zanemario…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *