Umetnica koja je bojenjem bradavica uspela da zaobiđe pravila Instagrama

Claudia Sahuquillo je umetnica iz Barselone koja slika po vrlo nekonvencionalnom platnu: ljudskoj koži.

Ona već godinu dana radi na afirmaciji lepote ljudskog tela kroz umetnosta, a svoja dela postavlja na Instagram (@claudisahuquillo), na kome je sakupila blizu 52.000 pratilaca.

Saukiljo je započela svoj rad slikajući na svojoj koži. Nakon toga je svoj projekat proširila na druga platna – druge modele, po čijoj koži je slikala. U početku je slikala unapred dizajnirane postavke po modelima, ali se ubrzo okrenula više improvizatorskom pristupu.

Ja slikam po ljudima, ne po papiru ili platnu, tako da rezultat zavisi od njih”, rekla je Saukiljo za Voice u intervjuu prošle godine. „Oni potpuno savladaju strah, tako da mislim da je to i najlepši deo projekta.” Saukiljo je tu dodala da uživa u posmatranju tog procesa od početka do kraja u svakom radu, jer ljudima postaje neverovatno ugodno dok „dopuštaju svojim telima da postanu umetnička dela i da budu deo kreativnog procesa”.

Ubrzo je rad umetnice Saukiljo postao validan argument pitanja pravila cenzure Instagrama, iako to nije bila njena namera.

Kada je prvi put postavila svoju umetnost na ovu društvenu mrežu, ubrzo je shvatila da će fotografije sa golim bradavicima biti označene na Instagramu i ukinute – sem ako ne budu pokrivene bojom. „Besmisleno je što ne mogu da okačim fotografiju gole bradavice, a ako je ta bradavica obojena, onda mogu.”

Metod ove umetnice za zaobilaženje pravila censure Instagrama, ne samo da je estetski po karakteru, već služi kao oštra kritika duplim standardima koji kažu da je određena vrste ženske golotinje dozvoljena, a da druge nisu.

Izvor: https://www.self.com/story/skin-is-the-new-canvas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.