Mladi, stari, vitki, čudesni… Rut Kaplan je proputovala svet fotografišući kupače

Mladi, stari, vitki, čudesni… Rut Kaplan je proputovala svet fotografišući kupače utonule u svet svojih sopstvenih misli, toplih izvora, sauna i javnih kupaonica.

Bazen sa mineralnom vodom, Márianské Lázně, Češka, 1994.

Žena baršunaste kože ulazi u javni bazen elegantnog izgleda kao sladoled koji se topi. Arhitektura okolo je besmrtna, za razliku od njene smrtne figure na ulasku u bazen.

Snažan je osećaj uticaja gravitacije na njeno telo i to kako će lagana postati za samo par koraka. Autorka svih fotografija je Ruth Kaplan.

Termalni izvori u Tesahari, Kalifornija, 1992.

Kaplanine crno-bele fotografije su nastale u raznim zemljama širom sveta u periodu od 12 godina.

Parno kupatilo, Kalifornija, SAD, 1991.

Ostavljajući iza sebe svakodnevnicu, sa svim nakitom i odećom, kupači ulaze u prostore koji su mirni, tihi, mračni, introspektivni, pohabani, ili luksuzni, sve da bi pronašli utočište i osećaj regeneracije.

Termalni izvori, Saturnija, Italija, 1997.

Javno kupanje, koje je staro koliko i ljudska rasa, ne postoji samo zbog higijene i zdravlja. Tu se radi i o zadovoljstvu, regeneraciji i osećanju zajedništva, kao što vidimo na ovom snimku spa gradića u Toskani.

Svetlosni tretman, Bad Sulca, Nemačka, 1997.

U kaplaninim fotografijama postoji ta doza osećaja smrtnosti ali ona ne stoji na putu uživanju pogledu na gola ljudska tela u svom punom sjaju.

Bilo da je vitak ili glomazan, svaki kupač kojeg ona portretiše je u centru pažnje.

Hamam, Trenčianske Teplice, Slovačka, 1994.

Sredovečni čovek prolazi kroz unutrašnje dvorište, a umotan u beli peškir deluje kao rimski patricij u togi.

Bazen sa slanom vodom, tretman zvukom kroz vodu, Bad Sulza, Nemačka, 1997.

Uranjanje u vodu pruža oslobođenje uma koliko i tela. „Kada plivate”, naznačio je kritičar Džon Berger, „skoro da menjate stanje u bestežinsko, a takvo stanje ima nešto zajedničko sa mislima”.

Bazen sa mineralnom vodom, Băile Herculane, Rumunija, 1995.

Dosta lica koje Kaplan slika deluju kao da su u snu ili transu. Prisutan je taj okret ka unutra – kao da deljenje nagosti sa drugima stvara jaču povezanost među inače nepoznatim ljudima na javnim mestima. Dok smo nagi u parnom kupatilu, bez simbola statusnih i klasnih, svi smo jednaki: ljudska tela koja su skinula sa sebe svoj identitet.

Bazen sa mineralnom vodom, Big Sur, Kalifornija, SAD, 1992.

Za ovo troje mladih ljudi što dele otvoreni topli bazen je jasno da su izgubljeni u svojim mislima dok raste oblak pare.

Ovde je Kaplan opet uhvatila taj čudnovati momenat privatnosti koji je uvek deo tog iskustva javnog kupanja. Voda nas vezuje da delimo. Svaki kupač ostaje sam sa sobom.

Tuširanje, Duszniki-Zdroj, Poljska, 1994.

Iako je ovo mesto poznato po lekovitoj vodi još od Srednjeg veka, spa je osnovan 1769. Prirodna mineralna voda nije tu samo za relaksaciju i uživanje, već i za lečenje od raznih bolesti.

Izvor: https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2017/aug/18/come-on-in-the-joy-of-naked-bathing-in-pictures

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *