Svest o telu kroz vaspitanje dece

Čim sam dobila sna znala sam da ne želim da on odrasta uz istu negativnu sliku o svom telu koju sam ja imala. Bila sam rešena da prebrodim svoje nesigurnosti kako bih mogla na njega da prenesem pozitivan stav prema svakom obliku tela. On sada ima 3 godine i nadam se da ću na njega preneti ideju da tela mogu biti svakavih oblika i veličina i da je svako normalan takav kakav jeste i da to nije nešto što treba da se menja.

Takođe nameravam da ga uključim, kao i još jedno dete koje nosim (u devetom sam mesecu trudnoće dok ovo pišem) u porodično-orijentisane naturističke aktivnosti u skorijoj budućnosti. Moj partner i ja učestvojemo u naturističkim okupljanjima i osećam da mogu svom sinu da pomognem da razume da je golotinja normalna stvar i ne nešto što treba u svojoj biti shvatiti seksualnim. Detetu je telo – telo, i nisu toliko fiksirani na „privlačnost” druge osobe u kontekstu grupe.

Idealno bi bilo da oba moja deteta odrastatu uz ideju da ne postoji „pravilno” i „pogrešno” telo, niti „dobro” i „loše” telo, već da ljudi jednostavno postoje u svim veličinama i oblicima. Izbegavam reči poput „debeo/la” i da se pred njim izražavam negativno o svom telu. Jasno mi je da će čuti razne stvari kad malo poraste i bude išao u školu, ali nadam se da ću mu usaditi pozitivan stav prema raznim tipovima tela kako bi mogao da ignoriše bilo kakve komentare. A ako ih i bude, još bolje: onda će on biti taj koji brani pozitivnu svest o telu i ideju da treba gledati osobu kao nešto više od spoljašnjeg izgleda.

Kada me moj sin pita o mom telu, odgovorim najiskrenije što mogu na način na koji on može to da razume. Jednom me pitao zašto imam veliki i mekan stomak, a ja sm mu odgovorila zato što je on u njemu rastao, povećavao se kako je i on sam postajao veći, i na kraju ostao malo veći nakon što se on rodio. Rekla sam mu i da ja volim svoj stomak jer mi ga je on dao.

On je to objašnjenje prihvatio i mislim da je to jedan mali korak ka njegovom razumevanju da je telo nešto više od svog izgleda, a i oslikava jednu priču, koju bismo svi trebali biti raspoloženi da saznamo.

Izvor: https://www.popularlypositive.com/single-post/2018/05/15/Body-Positive-Parenting

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *