Jutarnje razgibavanje u 15 minuta

Jutarnje razgibavanje u 15 minuta.

Vežbe su lagane i naročito korisne za osobe koje većinu dana provode sedeći.

Bez obzira na to u koje se vreme budite, lagana gimnastika je pravi način da započnete dan. Kroz set lakih i kratkih vežbi u trajanju od bar 15 minuta možete razgibati celo telo, ubrzati rad srca i krvotoka u jutarnjim satima i razbuditi se bez ispijanja jakih kafa. Trener ritmičke gimnastike u Sportskom klubu “Ritam” i reprezentativka Iva Zimonjić predlaže četiri lake vežbe za jutarnje razgibavanje, istezanje leđnih mišića i mišića nogu, ramena i torzoa.

– Vežbe su lagane, za njih je potrebno između 15 i 20 minuta i naročito su korisne za osobe koje većinu dana provode sedeći. Mali broj ljudi ima vremena i volje za rekreaciju, pa je kratka jutarnja gimnastika idealna za sve koji nisu ljubitelji vežbanja – priča Iva.

1. POČETNA VEŽBA

Početna vežba je najjednostavnija. Prvi korak je da noge raširite u širini ramena, dok su vam ruke ispružene u visini ramena. Potom se polako spuštajte u čučanj. Iz čučnja ispravite leđa pod uglom od 90 stepeni i postepeno se vraćajte u uspravan položaj. Vežbu možete ponoviti nekoliko puta i ona je dobra za istezanje ramenog dela, leđa i butina.

2. STRUK I TORZO

Neka vam noge ostanu raširene u istom rasponu i za drugu vežbu. Jednu ruku ispružite uz uvo, a drugu ispred tela. Onda se polako naginjite na stranu i obe ruke savijajte u tom pravcu. Postepeno se vratite u uspravan položaj i potom ponovite vežbu. Ovakvo razgibavanje odlično je za struk i torzo uopšte, pa ga pre svega preporučujemo damama.

3. VEŽBA “MACA”

Sledeću vežbu Iva je nazvala “maca” i preporučuje da se tokom nje izvijate baš kao ta životinja.
Najpre sednete na kolena, a ruke ispružite u visini ramena. Potom bradom krenite napred i izvijajte se lagano sve dok stomakom ne dotaknete pod. Glavu zabacite i ostanite u tom položaju bar desetak sekundi. Onda savijte kolena tako da vam se pete i glava skoro dodiruju.

4. POLUŠPAGA

Poslednja vežba za jutarnju gimnastiku obradovaće one koji znaju da naprave špagu, pa razgibavanje mogu njome i da završe. Ipak, od vas se ne zahteva to umeće. Jednu nogu savijte dopola, a drugu ispružite tako da dođete u položaj polušpage.

Istežite ispruženu nogu, a potom nju savijte i sve ponovite i drugom nogom. Vežba je dobra za istezanje listova i zadnje lože.

Izvor: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *